Usein kysyttyä

 

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä, toisinaan myös kaksi sisäyksikköä on mahdollista. Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä yksiköiden välillä kiertävää kylmäainetta. Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään ja höyrystyessään kylmäaine sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa kylmäaine nesteytetään ja tässä yhteydessä lämpö luovutetaan kylmäaineesta.
Hyöty saavutetaan siitä, että tämän koko prosessin pyörittämiseen kuluu vain noin neljännesosa sähköenergiaa siihen verrattuna minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana.



Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

Ilmalämpöpumpun asennus on ammattimiehen työtä. Asennukseen liittyy myös luvanvaraisuuksia, kuten kylmäaineiden käsittelyssä sekä sähkömääräyksistä. Myös vastuukysymykset on syytä ottaa huomioon.



Riittääkö ilmalämpöpumppu pienen tilan (mökki, autotalli, varasto) ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi?

Ilmalämpöpumppu on aina lisälämmönlähde. Kovalla pakkasella tulee tilassa olla toinen lämmönlähde, joka tuottaa tarvittavan lisälämmön, kun ilmalämpöpumpun teho ei yksin riitä.



Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Ilma-vesilämpöpumppu toimii kuten ilmalämpöpumppu (kts. yllä), mutta lämpöenergia siirretään lämmönvaihtimessa kylmäaineesta rakennuksen lämmitysvesikiertoon



Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää kokoajan päällä vai sammuttaa kun ei ole tarvetta, tai kun on kova pakkanen?

Hankintaturva-ilmalämpöpumput voivat olla käytössä ympäri vuoden. Kompressori pysyy lämpimänä kovallakin pakkasella, mutta laitteen tuottama hyötysuhde pienenee kovilla pakkasilla.



Paljonko lämpöpumpun avulla säästää sähkön tai öljyn kulutuksessa?

Suorasähkölämmiteisessä talossa säästö voi olla jopa 50-70% luokkaa.
Normaali omakotitalossa öljyn kulutus vähenee noin 500 litraa/vuosi.



Kauanko lämpöpumpun asennus kestää?

Ilmalämpöpumpun asennus kestää noin 4-6h.



Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen voi saada vain vähennykseen oikeuttavan työn kustannuksista. Vähennyksen osuus on 45% työnosuudesta

HUOM. Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.